Животът е преди всичко, за да има изкуство, трябва да сме здрави, заяви министърът на културата
Собствениците на киносалони се изпокараха с министъра на културата Боил Банов в ефира на NOVA за разпоредените мерки срещу грипа и коронавируса, което обаче е по решение на оперативния национален щаб за борба със заразата.

В същото време признаха, че всички киносалони работят и не спазват разпоредбата. Само три от киносалоните са затворени, каза представители на Асоциацията на киносалоните. Те настояха да разберат защо никой не идва на място с документ в ръка да ги затвори официално. И поискаха от министър Банов да им разтълкува какво точно означава да няма струпване на много хора на едно място - 20, 50 или 500.

"Не издавам аз заповедите, издава ги министърът на здравеопазването. Не бил решил спонтанно. Спонтанно в работата си не решавам нищо. Много обмислено е решено всичко", казва Банов и обясни, че е заради грипа и коронавируса, и съчетаването на двата вируса.

"Аз не издавам заповедта за това, това е работа на здравните органи", заяви Банов.

"РЗИ да ги проверят, ще попитам министър Ананиев, сега като отида на Министерския съвет. Грип Б е ключът. При поява на грипа, съчетан с коронавирус, тези мерки са абсолютно задължителни. Комбинацията на двата вируса е причината", обясни министърът.

Театрите отменят постановки заради коронавируса

"Съчетаването на двата вируса прави опасността много голяма, особено за възрастните хора. Не е целта да фалират, целта е да не стане като в Италия", отсече той.

"Аз апелирам към тяхната почтеност, към техния морал. Но трябва поне от единия грип да излезем", каза той и прогнозира, че ще е за кратко, защото грипът отшумява.

"3-5 дни не са проблем за системата, имат време да наваксат", казва министърът за финансовите загуби на затворените театри.

"Ще се събере щабът и ще даде данни, някъде ще се отмени, някъде ще продължи, със сигурност в Плевен и Габрово ще продължи. Всичко, което държавата наложи като мерки, е форсмажор. а всеки може чисто юридически може да се бори", добави той.

"Животът е преди всичко. За да можем да потребяваме изкуство и да печелим от изкуство, трябва да сме здрави", каза Банов и даде пример със Софийската опера и как директорът приветствал това решение, защото имали трима души от Плевен и много чуждестранни артисти.