Само 19% от българите са обучени да дават първа помощ
Само 19% от българите са обучени да дават първа помощ / Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Едва 19% от българите са обучени да дават първа помощ, съобщи за Дарик д-р Живка Димитрова, началник на отдел „Здравна политика и първа помощ” към Българския червен кръст. За сравнение в Австрия и Германия 80 на сто от населението е обучено по първа помощ, а в Норвегия този процент достига 90. Данните бяха представени по повод Световния ден на първата помощ, който бе отбелязан днес в Южния парк в столицата. Демонстрациите, които по традиция се организират всяка втора събота от месец септември, се проведоха за 13-и пореден път по инициатива на Международната федерация на червения кръст.

Демонстрациите, проведени по повод Световния ден на първата помощ, бяха свързани с оказване на долекарска първа помощ, с превръзване и измерване на кръвно. В инициативата се включиха и доброволци от Българския младежки червен кръст.

„Тези демонстрации са много полезни за хората, защото показват кои са основните неща при оказване на първа долекарска помощ. Две са основните правила - трябва да пазим себе си, за да не се получи така, че от двама, единият от които знае как да помогне на другия, да станат двама пострадали. Другото основно правило е - ако не знаеш нещо, по-добре не го прави, защото може да навредиш. Аз съм млад човек и реших да се включа точно, защото ми харесва да помагам на хората”, обясни един от участниците.

Тази година мотото на деня е „Първа помощ за уязвими групи хора”, обясни д-р Живка Димитрова. „На този ден ние искаме да изкажем благодарност на всички доброволци, обучени да оказват първа помощ, както и на хора, оказали такава помощ. Всяка година над 10 милиона жители на планетата се обучават по първа помощ, като този брой непрекъснато нараства. У нас ако обучението няма задължителен характер, още няма такова ниво на съзнанието, че хората сами да оценят значението на първата помощ и сами да пожелаят да изкарат обучителен курс”, обясни тя.

Димитрова допълни, че вероятно ще са нужни осем години на страната ни, за да достигне средноевропейското ниво, при което поне 30% от населението трябва да бъдат обучени да дават първа помощ.