С подписка в Мизия искат нова експертиза, която да установи виновните за наводнението
С подписка в Мизия искат нова експертиза, която да установи виновните за наводнението / снимка: БГНЕС, архив
С подписка в Мизия искат нова експертиза, която да установи виновните за наводнението
80084
С подписка в Мизия искат нова експертиза, която да установи виновните за наводнението
  • С подписка в Мизия искат нова експертиза, която да установи виновните за наводнението

300 подписа са събрани за по-малко от два дни в Мизия под искането на местните жители да се направи нова експертиза за причините, довели до наводнението в града през август миналата година.

Според огласената в средата на месец май съдебно-техническа експертиза за бедствието няма виновни, а огромното количество валежи е довело до унищожителното наводнение.

Експертиза: Няма виновни за Мизия, потопът бил неизбежен

В интервю за Дарик Валя Берчева от Сдружение „Гражданско общество за Община Мизия" обясни, че жителите на Мизия ще търсят съдействието на главния прокурор за установяването на виновниците.

„Не можем да приемем това, което изнесоха като информация, че няма виновни. И преди са валяли обилни дъждове. Шарани няма как да валят от дъждовете. Няма как да приемем, че няма човешка грешка, че няма намесени язовири. Искаме да се обърне внимание, да се повтори експертизата, да се разнищи докрай случая", заяви Берчева.

Освен еднократната помощ от държавата веднага след бедствието и даренията, събрани от БЧК, местните, които останаха без покрив или с наводнени къщи, все още очакват подпомагане от междуведомствената комисия.

„Междуведомствената комисия изплаща само до данъчната оценка на имота. Мизия е най-бедната част на Европа. С една данъчна оценка от 2000-3000 лева няма как един човек да покрие разходите, за да започне да живее нормално. Хората имат нужда от някакви средства, за да започнат да работят и да си почистват и оправят домовете", обясни Валя Берчева.

На въпрос дали 10 месеца след потопа се чувстват забравени от българите и властите, тя отговори: „Всеки си е с неговите проблеми. До някаква степен сме забравени, но не мисля, че сме изоставени. Дано вече да се оправят нещата и да не се случва никъде това нещо, което се преживя. Освен имуществените чисто битови неща, хората загубиха надеждата си и душите си.