Експертиза: Няма виновни за Мизия, потопът бил неизбежен
Експертиза: Няма виновни за Мизия, потопът бил неизбежен / снимка: БГНЕС, архив

Водното бедствие, което опустоши Мизия в началото на август миналата година е било неизбежно и в следствие на невиждани валежи. Експертите са установили, че виновни за потопа няма.

Това е записано в заключението на изготвената комплексна експертиза за наводнението, което отне няколко живота, унищожи десетки домове и причини щети за милиони левове, съобщиха от прокуратурата във Враца.

Прокуратурата публикува официалното съобщение на експертизата вчера:

"След извършване на хидравлични изчисления, теренни, хидрогеоложки, хидроложки и геоложки проучвания, илюстрирани с изготвяне на съответните цифрови модели и картни изображения, групата експерти установи основните параметри на проявилото се на 2 август до 8 август 2014 г. наводнение в урбанизираната част на Мизия и прилежащи територии, както следва: в периода от 31.07.2014 г. до 02.08.2014 г. са паднали интензивни валежи с осреднени стойности в порядъка 107 до 114 литра на квадратен метър.

Установеният коефициент на отток варира от 0,60 до 0,75 при подчертано високо ниво на овлажняване на почвата в резултат падналите интензивни валежи през предходните месеци, което е довело и до повишаване нивата на реките Скът и Огоста и невъзможността на почвите да поемат част от падналите водни количества - те са били наситени до 98 % от пределната полска влагоемност.

Площта на водосборния басейн на река Скът е 1074 квадратни километра, като надморската височина в горната част на басейна при село Горно Пещене е 256 метра, а надморската височина на речното дъно на река Скът в урбанизираната част на гр. Мизия е 30 метра, при надморска височина на речното дъно на река Огоста при с. Гложене 20 метра.

Хидроложката инфраструктура в урбанизираната част на гр. Мизия е в състояние да пропуска водни количества от 60 до 90 кубически метра в секунда без наводняване на части от града. Установено е, че максималното водно количество, протекло през град Мизия от 3-ти до 5-ти август 2014 г. възлиза на 387.5 до 1000 кубически метра в секунда.
Язовирите във водосбора на река Скът не са причина за случилото се наводнение, а дори са спомогнали за неговото намаляване. Общият пълен обем на всички язовири във водосбора на река Скът възлиза на 16 милиона кубически метра вода, тези язовири към момента на наводнението са били завирени на две трети и са поели 5 милиона кубически метра вода, което има незначителна роля за намаляване на формираната висока.

Бедствието в Мизия е резултат от възникване на три типа наводнение - речно, скатово и евентуално наводнение от подземни води, проявили се едновременно. В резултат, на това се е формирала висока вълна с изключително голям обем и връх, която съответства на събитие, което се случва веднъж на хиляда години /съгласно експертно заключение на проф. Пламен Нинов - НИМХ - БАН - веднъж на един милион години/.

Настъпването на бедствието е било неизбежно, като в случая състоянието на речното легло и изградената хидротехническа инфраструктура не са били от съществено значение за намаляване мащаба на бедствието".