протест Пирин
протест Пирин / БГНЕС
9 са проявите, планирани за днес, от които 3 са индивидуални протестни мероприятия. Преди обяд е предвидена демонстрация в подкрепа на Истанбулската конвенция на пл. „Народно Събрание”. Паралелно с нея в градинката между Софийския университет и сградата на парламента Софийският социален форум организира Протест за правата на пенсионерите.

Трябва дебат за Истанбулската конвенция, смята президентът


Синдикална федерация на служителите в МВР инициира проява на недоволство след 16,30 ч. на три различни локации – в района на Окръжна болница, пред Паметника на Съветската армия и на кръстовището на улиците „Ген. Гурко“ и „ Княз Александър I“. Исканията тук са свързани с 15-процентно увеличение на всички заплати и изцяло нов Закон за МВР, подчерта Валентин Попов от федерацията.

Синдикатите в МВР спират говоренето с билбордове, искат среща с Борисов

Останалите протести са от 17,00 до 20,30 часа. Част от тях са свързани с изграждането на втория лифт в Банско, като гласуваното решение на Министерския съвет има както поддържници, така и противници, припомня заместник-директорът на СДВР Антон Златанов.

Протести "за" и "против" втори лифт в Банско (СНИМКИ)

Шествието срещу решението за втори лифт се организира от паметника на Патриарх Евтимий до НДК. Подкрепящите идеята пък ще се съберат в близост до НДК, за да стигнат заедно до площад „Александър Невски”. В допълнение за утре е насрочен и митинг на "Гражданска инициатива за Суверенитет на България и държавите по света”. От Столичната община са категорични, че няма допуснато засичане на мероприятията, тъй като те са на различни локации и по различни маршрути.