Протести "за" и "против" втори лифт в Банско се проведоха у нас. Жители на Банско и съседни общини се събраха на демонстрация в подкрепа на правителственото решение, което дава зелена светлина за изграждане на втори кабинков лифт в зимния курорт. В различни градове на страната, включително в столицата, пък имаше протести против решението на кабинета. 

Кметът на Симитли: Туризмът в Банско ще гарантира икономическо развитие на цялата област

На главен път Е-79 при разклона за Банско край Симитли според организаторите са се събрали около 2000 души за протеста, който продължил малко повече от час. Това е най-масовият протест, който е провеждан до този момент в подкрепа на втората кабина в Банско, твърди Димитър Русков от Сдружение „Бъдеще за Община Банско“, цитиран от Фокус.

Кметът на Банско настоява за забрана на автомобилите в НП „Пирин” 

Според други оценки обаче протестиращите са били около 500 души.  

протести
БГНЕС

Поради блокадата на главен път Е-79 се образуваха колони от автомобили и в двете посоки.
 
Протестът е част от демокрацията, каза министър Нено Димов 

Организаторите на протеста предвиждат на 11 януари ще бъде проведен хепънинг в София.

БГНЕС

В София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“, също и граждани пък протестираха срещу промяната в Плана за управление на НП „Пирин”. Протестиращите в столицата стигнаха и до сградата на Министерския съвет. Впоследствие шествието им стигна и до Орлов мост и блокира временно движението. Хората, които са срещу правителственото решение, смятат, че то е незаконно и заявиха, че ще продължат с протестите, докато то не бъде отменено. 

протести
БГНЕС