"Аз нямам нужда от посредници в диалога си с българските граждани. Ако имам намерение за промяна на формата на държавно управление, сам ще го заявя".

С тези думи президентът Румен Радев коментира искания от ИТН референдум за президентска република.

Държавният глава пристигна в Перник за откриването на международния фестивал на маскарадните игри "Сурва". Там той коментира и още горещи политически теми.

Депутатите гласуваха да има механизъм за разследване на главния прокурор

Радев смята, че при желание и съгласие, депутатите биха могли в оставащото им време да гласуват окончателно механизма за контрол на главния прокурор. Според него това ще бъде "фактор за отпушването на политически процеси в България".

"Ако наистина всички политически сили имат приоритет това да се случи, имат една седмица и могат, и трябва да го направят”, убеден е президентът, но изрази съмнение, че парламентът ще успее в толкова кратки срокове да навакса "пропиляното време".

"Ако това наистина беше приоритет, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебатите от самото начало на съществуването на този парламент. Силно се надявам това да не са маскарадни игри в българския парламент. Когато разбраха, че дните са преброени, се втурнаха да решават този въпрос”, допълни Румен Радев.

Президентът съобщи още, че в понеделник
за РСМ ще заминат вътрешният министър и председателят на ДАНС, за да научат на място какви мерки ще предприемат властите, за да се чувстват македонските българи защитени.

"Случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика на насаждане на омраза към българите и към всичко българско. Затова е много важно този път властите в РС Македония да заявят, че това е престъпление от омраза. Не е битов скандал, не е криминален случай. Неиздирените и ненаказани много случаи на системен тормоз на хората с българско самосъзнание водят до такива случаи на физическо насилие и ескалация", смята Радев.

„Изключително е важно да имаме консолидация на нашите усилия, всички да се обединим, да се използват всички механизми на ниво ЕС и на двустранно ниво да се реши веднъж завинаги този проблем. Той няма да се реши само с двустранни отношения в икономиката, свързаност и самолетни линии“, каза още Румен Радев.

Македонски театри отмениха българската постановка „Вражалец“

"Ако те продължават да блокират каквото и да било българско, македонците сами се блокират за ЕС. И това трябва да им бъде категорично ясно", заяви още държавният глава в коментар на новината, че РСМ е отказала в последния момент провеждането на театралната постановка "Вражелец".