/ БГНЕС
България трябва да има единна външна политика и дългосрочна политика в областта на националната сигурност. Това заяви президентът Румен Радев пред БНР. Той говори по повод на 100 дни, откакто е на "Дондуков"2.
 
"Първият насрочен от президента Консултативен съвет за националната сигурност (КСНС) е на тема "Рискове и  заплахи за националната сигурност на България и необходими мерки за нейното укрепване", тъй като всички виждаме, че средата за сигурност и в регионален, и в глобален план е изключително сложна", коментира още той.
 
Осъждането на нацизма трябва да бъде задължително, смята Румен Радев

"Това генерира потенциални заплахи и рискове за сигурността на всички ни. Затова насрочих и този първи съвет - за да може да бъдат изложени и дискутирани тези рискове и заплахи, да оценим каква е нашата възможност да отговаряме реално в момента и в перспектива на тези предизвикателства, какво е състоянието на въоръжените сили, на МВР, на специалните служби, от какви промени имаме нужда, и доктринални, защото много от стратегическите документи вече са остарели. Те не съответстват на тази съвременна среда за сигурност", обясни президентът.
 
Румен Радев, който изтъкна, че националната сигурност е комплексно понятие и се простира от външните заплахи до гарантиране на сигурността на всеки български гражданин. "Трябва да имаме една дългосрочна политика, така че да бъдат фокусирани усилията на всички институции по най-ефективен и ефикасен начин", категоричен е той.