/ БГНЕС
Осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително, смята Румен Радев
93658
Осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително, смята Румен Радев
  • Осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително, смята Румен Радев
Властта действа уклончиво покрай скандалите с представители на Обединените патриоти. Тази теза застъпи президентът Румен Радев.

В последните дни Павел Тенев, който трябваше да бъде зам.-министър, така и не зае поста заради снимка с нацистки поздрав. Служителят на министерство на отбраната Иво Антонов е в болничен, след като стана публична и негова снимка отново с такъв жест. И двамата бяха защитени от вицепремиера Валери Симеонов.

Зам.-министър подаде оставка заради стара снимка с нацистки поздрав

Още един министерски служител показал снимка с нацистки поздрав (СНИМКА)

Президентът Румен Радев припомни, че на 9 май е поздравил хората с победата над нацизма. И подчерта, че въпросът не опира до скандалите от последните дни, а е много по-фундаментален.
 

БГНЕС


Държавният глава отбеляза още, че приема подхода на властта с уклончивите коментари, "при които те се измъкват, отчитайки професионализма на хората". "Не там е въпросът, а дали ние осъждаме тези явления, или не", добави той.

За Обединените патриоти скандал няма, Симеонов остава в правителството

Радев каза, че е обнадежден от българското общество и от неговата реакция. "Мисля, че осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително. Извинението в случая е най-добрия подход. И нека не забравяме, някак се внушава, че ако си обикновен български гражданин, е допустимо да се снимаш, да се шегуваш, но влезеш ли във властта изведнъж това е абсолютно забранено. Не става въпрос за позицията, която заемаш в обществото. Всички сме част от това общество, независимо дали обикновен гражданин или политик - тези роли се сменят много бързо, особено в наше време. Никой не се съмнява във високия професионализъм на тези хора, проблемът е на друго място", коментира държавният глава.
 

БГНЕС


Президентът Радев обаче така и не пожела да конкретизира кой точно дължи извинение след скандала.