/ БГНЕС
Правителството трябва да бъде стабилно и премиерът няма да търпи подобни случаи или подобни хора да бъдат част от екипа на управление.

Това заяви в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка със скандала през последните дни около снимки на освободения вече от поста зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев от квотата на Патриотите и настояването на опозицията за оставката на вицепремиера Валери Симеонов във връзка със случая.
 
Зам.-министър подаде оставка заради стара снимка с нацистки поздрав

"Извиняваме се за тези ситуации, които се разиграха през последните 24 часа, неприятна е ситуацията, искам да се извиня за неудобството, в което изпадаме, защото правителството прави много по-добри неща, а трябва да коментираме подобни скандали", добави Цветанов. Според него такива скандали под една или друга форма ще се генерират и занапред, ще има и провокации.
 
"Воля" поиска Валери Симеонов да се оттегли от вицепремиерския пост

Той признава правото на БСП и "Воля" да поискат оставката на Симеонов, но подчерта, че е нужно да се вземе предвид и какво твърди самият вицепремиер. "Трябва да имаме предвид и това, което той е казал днес в Бургас и с което отрича да е казал думите, които са написани", посочи Цветанов и уточни, че Валери Сименов е потвърдил това и пред самия него.
 
ГЕРБ са категорични, че няма да има отклонение от евроатлантическите ценности, от това да сме част от обединена Европа и НАТО. Цветанов смята обаче, че всеки един подобен случай ще има достатъчно "доброжелатели", които да сезират европейските партньори, но в ЕНП били наясно, че формацията на Борисов няма да направи компромиси с европейските ценности.
 
Валери Симеонов няма да подава оставка

Всяка една от партиите е в правото си да изгражда своята защитна теза, коментира опита на Валери Симеонов да защити излъчения от патриотите зам.-министър на регионалното развитие той. Павел Танев имал добри професионални качества, но постъпки от миналото можело да бъдат използвани умело, когато даден човек заеме отговорни позиции в управлението и в реалната политическа сцена.
 
Принципната ни позиция е - подобни снимки, подобни изказвания няма да търпим, подчерта още веднъж зам.-председателят на ГЕРБ и даде пример с разпореждане на премиера Бойко Борисов днес да бъде уволнен служител от МО, заради подобни снимки във Facebook.
БТА