Румен Петков си прави крими-разузнавателна дирекция в МВР
Румен Петков си прави крими-разузнавателна дирекция в МВР / netinfo
Министърът на вътрешните работи Румен Петков ще създаде нова криминално-разузнавателна дирекция в МВР, която ще поеме част от функциите на Националната служба за сигурност. Предложението за структурата, която ще заработи след като НСС премине към бъдещата Агенция по сигурността, е било одобрено от ръководството на БСП.

Новото звено в рамките на МВР ще поеме част от функциите на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и в частност борбата с икономическата престъпност. Румен Петков е обяснил на съпартийците си, че за дирекцията няма да е необходим нов щатен състав и бюджет, тъй като тя ще бъде създадена чрез вътрешно преструктуриране във ведомството. Важна част от работата на новата дирекция е осигуряването на логистиката на бъдещата мега-Агенция по сигурността.

Според концепцията Агенцията ще има оперативно-издирвателни функции и право да ползва технически средства за това, а криминално-разузнавателната дирекция на МВР ще има за задача да извършва обиски и да арестува изобличените в корупция лица. В първите дни на новата сесия на парламента законопроектът за създаване на Агенция по сигурността ще бъде съгласуван с НДСВ и ДПС и ще влезе в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.