"Цената ще бъде по-висока на горивата, говорят се директни лъжи. Ако бяхме останали на доставките на природен газ на "Газпром", цената щеше да падне. Сега е 70 евро, би трябвало за месец май да спадне докъм 55 евро. Трябва да поискаме спешно отсрочка за спиране на горивата от Русия, както са направили Словения и Унгария", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.

Петков: Може да купим количества газ от спот пазара, като допълнение на азерския газ

Според него в момента нищо не се прави по въпроса, въпреки че има такива заявки от вицепремиера Василев.

"Ролята на държавата с газовата криза не ми е много ясна. Хранилището ни не е с максимално нагнетен капацитет, дори в началото на годината се изпразваше. "Газпром" не спря едностранно газа. Доставките от Гърция са отново идват от "Газпром", руски газ, само че на 42-43 процента по-скъпо", отбеляза Овчаров.

За него интерконекторът с Гърция няма да бъде завършен юни месец, нито ще потече газ оттам през юли.

"Ако Гърция също попадне в нашата ситуация, те няма да могат да задоволяват и нашите нужди", добави той.

"БСП попадна в "минно поле" още с влизането си в коалицията, добре бе, че партията очерта "червени линии". БСП постигна успех с това, че не позволи директно да се изпращат оръжия в Украйна. Но оттук на партията не ѝ остават много възможности за лавирания", изрази позицията си за взетото решение днес в Народното събрание от депутатите за помощта за Украйна.

ЕС отказва да плаща газ от Русия в рубли и трябва да се подготви за прекъсване на доставките

"Помагането ще бъде с ремонт на техника, но всичко може да се тълкува превратно, БСП си изигра добре картите. Участваме с неучастие ", смята Румен Овчаров.
NOVA NEWS