„Искрено вярвам, че училищата са готови за онлайн обучението, защото в ситуацията, в която се намираме, е от първостепенна важност е да спасим повече човешки животи. Училищата доказано са средата, от която тръгва едно широко разпространение на вируса. Затварянето им дава възможност вирусът да се ограничи”. Така коментира предстоящия онлайн училищен маратон Цветина Петрова от Facebook групата за безопасно образование, цитирана от NOVA.

Петрова не отрече факта, че в някои училища има проблеми с техниката, но според нея родителите са наясно с това какви условия трябва да осигурят на децата, за да получават качествено образование у дома.

„Вярваме, че с общи усилия проблемите, които съществуват, ще бъдат преодолени. Отново ще кажа, че важното в случая е спасяването на човешки животи”, добави Цветина.

Кои родители ще вземат помощ заради онлайн обучението на детето? (ВИДЕО/АУДИО)

Основните проблеми при осигуряването на онлайн обучение е слабата на места интернет връзка. Социално-слабите семейства изпитват затруднения, каза тя и призова да бъдат подпомогнати. 

Цветина обясни, че от групата ще продължат да настояват за това училищата да продължат да бъдат затворени и след Нова година. Желанието им е онлайн обучението да се приложи до края на първия учебен срок.
 
NOVA