Рибата в язовир Липник не измира заради депутатска мандра
Рибата в язовир Липник не измира заради депутатска мандра / снимкa: Sofia Photo Agency

Рибата в разградски язовир Липник не измира заради отпадните води от мандра, на която управител е съпругата на депутата Даут Осман – Мелиха. Това установиха две институции – Регионалната инспекция по околната среда и водите - Русе и Басейнова дирекция – Дунавски район. Нарушения бяха открити при жалващия се концесионер на водоема.

Според експертите от РИОСВ - Русе преди да стигнат до водоема отпадъчните води със завишено съдържание на кислород, пясък, парченца от млечни продукти и нефтопродукти, преминават през дере-водосбор и се смесват с чисти води от питейната помпена станция в района. В точката на вливане в язовира тези вещества не се отчитат. Заради превишените норми са съставени предписания и ако не бъдат изпълнени ще следват санкции, уточняват от РИОСВ.

Установени са нарушения и при концесионера на водоема - разградската фирма "Валли". Според специалистите на Басейнова дирекция - Дунавски район повече от година в язовир Липник се поддържа ниво с 1,5 метра над кота "мъртъв обем". Съчетано с високите температури това води до поява на утайки, свързани с активно отнемане на разтворения кислород от водата и до влошаване на условията за отглеждане на риба.

Експертите са категорични, че с това качество на водата не трябва да се отглежда риба в язовир Липник и че в момента тече процедура по подновяване на разрешителното съгласно Закона за водите.