Риболовци от област Кърджали подготвят мирен протест и почистване на бреговата ивица на яз. „Студен кладенец“ в района на Дивечовъден участък „Студен кладенец“, известен и като Еленово стопанство „Нановица“. С действията си те за пореден път ще поискат оставките на директора и заместник-директора на стопанството, каза един от организаторите на протеста Божидар Йорданов.

Рибарите от региона се оплакват, че не им се позволява да практикуват риболов на брега на яз. “Студен кладенец“, който разделя язовира от стопанството. По думите им те са гонени от ивицата, дълга близо 2,5 км, като служители на дивечовъдния участък са си позволявали да чупят въдиците и да повреждат лодките им. 

Протестът, заявен за идната събота, 25 ноември, от 15:00 часа ще бъде трети по ред. Предишните два бяха в района на спирка Джебел, а към недоволството на риболовците се присъединиха и ловци. 

Пореден протест на рибари: Недоволстващи блокираха движението край Каварна

Инж. Васил Василев, председател на Управителния съвет на Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците, органът стопанисващ обекта, коментира, че е запознат с казуса и счита че твърденията на рибарите са неоснователни, особено в основаната им част. 

„Ако един рибар има желание да риболовства и му бъде осигурена възможност, за какви оставки коментира изобщо тогава? Смятам, че има политически подтекст в този протест. Гледам, че част от активните участници в него са лица санкционирани по Закона за рибарство и аквакултури с участието на нашите служители. Най-вероятно искат да се отърват от тях на територията на язовира, за да могат да дерибействат спокойно, което няма да стане“, каза инж. Василев.

По думите му риболовците имат достъп до спорния бряг на язовира и никой не ги е ограничавал. „Просто нашите служители са решили да го помолят да се изместят с оглед на това, че е ловен сезон, там има организирани ловове и е опасно. Има текстове в закона, които позволяват да се ограничава достъпът по време на брачния живот на еленовите животни и когато се провежда организиран ловен туризъм“, обясни инж. Василев.
Валентина Стоева/БТА