/ iStock/Getty Images
Ресторантьори поиска отмяната на зелените сертификати. Причината - по-рано през деня депутатите решиха, че зеленият сертификат няма да е задължително изискване за влизане в Народното събрание

"Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) изразяват искреното си учудване и несъгласие с решението на депутатите - в Народното събрание да се влиза без зелен сертификат“, заявяват от организациите. 

"Считаме това за откровена подигравка със страдащия бизнес и за нагла проява на двоен аршин. Докато уж щяхме да променяме държавата към по-добро, ни се каза, че сме втора категория хора. Че правилата важат за нас, но не и за тези, които сме избрали да ни управляват и да защитават интересите ни", се казва още в позицията на организацията, председателствана от Ричард Алибегов

В позицията се казва още: "Изумени сме, че изобщо се проведе такава дискусия. В момент, в който държавата се тресе от кризи, нашите избраници вместо да решават реалните проблеми, загубиха дни в разправия да важат ли за тях правилата или не". Ресторантьорите отчитат, че в Народното събрание работят над 800 души. "Освен работата им в сградите на Парламента, те ходят на пресконференции, събития, срещи с избирателите. И сега нагло ни заявяват, че те са безопасни, а ние и нашите деца – опасни", се казва още в позицията. 

От бизнеса отново посочват, че са в затруднено положение: "Нашият бизнес загива. Фалитите са ежедневни. Все още оцелелите са на ръба. И една от причините е, че спазваме правилата, които ни бяха наложени. Въпреки, че бяхме излъгани за начина, по който зеленият сертификат ще влезе в България", пишат още ресторантьорите. 

Те твърдят, че се чувстват излъгани и предадени и категорично настояват: "Щом в Народното събрание зеленият сертификат няма да важи, задължително да отпадна като изискване навсякъде". 

"Омръзна ни тежестта на здравната криза да се поема само от българския бизнес. Предстои ви да правите бюджет. И явно не осъзнавате, че скоро няма да има кой да ви плаща данъци", посочват още от двете организации. 
БГНЕС