Решенията на конгреса на БСП се взимали като в казармата
Решенията на конгреса на БСП се взимали като в казармата / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов призова съпартийците си за обща воля за спиране концентрацията на икономическа, политическа и медийна власт за определен кръг хора. По време на 47-мия конгрес на партията, който оцени като най-безкритичния до момента, Стоилов призова БСП да национализира политиката, за да бъде тя "в интерес на тези, които гласуват, а не на тези, които печелят от нея, да не изглежда доходоносно и безотговорно занимание".

Начинът на взимане на решения на форума напомнял на Стоилов казармата, където заповедите не се обсъждали, а се изпълнявали. Министърът на културата Стефан Данаилов предложи, макар за някои да звучало утопично, делегираните кандидати да нямат право да участват в прекия избор на останалите членове на Висшия съвет, който предстои след 22 часа.

Конгресът на БСП преминава много безкритично, това заяви пък председателят на Федерация "Открит форум" на партията Красимир Премянов пред делегатите. По думите му ръководството на партията не трябва да се радва, а да се тревожи от този факт.

Според него това може би се дължи на страх у съпартийците му да не останат вън от листите за изборите. Той изрази недоумение и за мълчанието на БСП за ДПС. Оставили сме цели региони, в които нашите коалиционни партньори от движението демонстрират политическо надмощие, посочи Премянов и призова да се направят усилия за сериозно състезание с ДПС по места.