Решението на съда за Ставийски – до месец
Решението на съда за Ставийски – до месец / Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Върховният касационен съд ще вземе окончателно решение по делото срещу световния шампион по фигурно пързаляне Максим Ставийски до месец. Съдът заседава тази сутрин по делото за катастрофата, причинена от Ставийски миналото лято на пътя Созопол – Приморско, близо до река Ропотамо, при която загина млад мъж, а Мануела Горсова пострада тежко и изпадна в кома. Алкохолната проба на Ставийски бе положителна.

Адвокатът на частните обвинители семейство Горсови Христо Христов поиска делото да бъде върнато за преразглеждане за налагане на по-висока присъда и за плащане на допълнителни обезщетения. Причина за искането са тежки нарушения на Закона за движение по пътищата. Ставийски е карал със скорост, над позволената 60 км. в час и е навлязъл в насрещното платно. Също така след употреба на алкохол в размер на 1,29 промила, той причинява смъртта на 24-годишния Петър Петров и оставя в кома 19-годишната Мануела Горсова.

На излизане от залата, явно притеснен, Ставийски каза, че не се определя като съдник, визирайки скандалния видеоклип с играещият хазарт Красимир Горсов: „Аз не съм този човек, който може да съди някого, особено г-н Горсов. Просто всеки човек си има проблеми, всеки си има грехове. Този сайт, в който беше публикуван клипът, е жълт сайт. Албена кара кола, аз не карам кола нито в България, нито в Русия. Наложило се инцидентно един, може би два пъти да седна в колата и да я преместя в периметъра на спортния комплекс от една пързалка до друга. Не знам какво може да повлияе на съда, смятам, че той не трябва да се влияе от нищо. В Москва работя по 15 часа на ден, работя на няколкото работи, за да получа възможността да помогна на Мануела, да помогна на пострадалите”.

На 7 май Апелативният съд в Бургас потвърди издадената на 30 януари присъда на Окръжния съд в крайморския град. Фигуристът бе осъден на 2 години и шест месеца условно с петгодишен изпитателен срок. По исковете съдът реши още на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров Ставийски да изплати 90 000 лева неимуществени вреди и близо 5000 лева – имуществени. За пострадалата при инцидента Мануела, която от тогава не е излизала от състояние на кома, беше присъдена сумата от 80 000 лева, които Максим Ставийски трябва да изплати като неимуществени вреди.