Реформаторите поискаха оставката на Ваньо Танов
Реформаторите поискаха оставката на Ваньо Танов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Реформаторите поискаха оставката на Ваньо Танов
74322
Реформаторите поискаха оставката на Ваньо Танов
  • Реформаторите поискаха оставката на Ваньо Танов

Реформаторският блок поиска оставката на завърналия се в Агенция "Митници" Ваньо Танов. Оттам посочиха, че служебният кабинет е "под партиен натиск".

Радан Кънев от Реформаторския блок заяви, че имат принципна позиция лица, свързани с бившата Държавна сигурност, да не заемат висши държавни постове. "Нищо лично към г-н Танов", уточни председателят на ДСБ.

Това, което се случва, предизвиква нашата тревога. То е обаче преди всичко политически много показателно, заяви Кънев и продължи:

„То показва, че докато в България не бъде извършена реформа на администрацията, докато философията на партийна намеса в назначенията по високите етажи не бъде изкоренена, което в България предлага единствено Реформаторският блок с подробна конкретна програма, дори едно добре изглеждащо правителство със симпатични министри - такова, каквото е служебното, ще бъде заложник на партиен натиск, партийна намеса, партийни интриги и под тези министри властта ще продължава да се упражнява по стария начин", коментира той.

По думите му твърде показателно е, че както в митниците, така в пътната инфраструктура и в държавния строителен контрол "по стария начин" означава и със старите партийно пряко обвързани лица. Когато правилата са лоши и добрите хора не могат да свършат работа, допълни Кънев.

"Последователни сме в позицията, че хора с досиета от Държавна сигурност не трябва да заемат високи държавни постове. Убедени сме, че българската десница трябва да има хора, които да имат качествата да поемат Агенция „Митници", без да са били ченгета. Нищо лично към господин Танов, но за нас това е позиция, която стои в програмите ни откакто ги има партиите", каза още Радан Кънев.