Референдумът ще помогне на хората да бъдат по-активни, смята Плевнелиев
Референдумът ще помогне на хората да бъдат по-активни, смята Плевнелиев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентът Росен Плевнелиев прие днес членовете на Инициативния комитет в подкрепа на референдум за изборна реформа, председателстван от проф. Георги Близнашки, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На срещата, инициирана от Комитета, държавният глава беше запознат с Декларация в подкрепа на предложеното от него национално допитване за промяна на изборните правила.

Референдум с въпросите, предложени от президента, няма за цел да предопредели крайния резултат от допитването, а смисълът му е да се чуе гласът на хората, посочи Росен Плевнелиев. „Референдумът ще помогне на хората да бъдат по-активни и да се проведе качествен дебат. Това ще заздрави устоите на демокрацията ни и ще покаже, че все още сме проевропейска нация”, коментира президентът.

Държавният глава припомни, че сред мотивите му да предложи референдум за промяна на изборното законодателство са ниското доверие на гражданите към институциите и към политиците, както и тежкото политическо противопоставяне.

„Всяка голяма промяна в обществата започва с промяна на изборните правила. Основната ни задача е да се преборим за общественото мнение”, коментира председателят на Инициативния комитет проф. Георги Близнашки. Комитетът си поставя за цел до края на февруари да събере 500 000 подписа на граждани в подкрепа на инициирания от президента референдум.