Рапъри за разпитите в НСлС: Занимавайте се с по-сериозни неща
Рапъри за разпитите в НСлС: Занимавайте се с по-сериозни неща / снимка: БГНЕС
Рапъри за разпитите в НСлС: Занимавайте се с по-сериозни неща
56928
Рапъри за разпитите в НСлС: Занимавайте се с по-сериозни неща
  • Рапъри за разпитите в НСлС: Занимавайте се с по-сериозни неща

Наказание със затвор до две години може да получи рап изпълнителят Мишо Шамара. Причината той и още трима негови колеги да бъдат привиквани на разпит в Националната следствена служба е общата им песен със заглавие „Бяло, зелено и червено", в която според Съвета за електронни медии се осмива националният флаг.

Контролиращият орган е сезирал прокуратурата преди година и половина и до момента все още се води разследване, в центъра на което стои Михаил Михайлов-Шамара.

Според рапъра в основата на конфликта стоят засегнати политически интереси заради предстоящите избори. Той, както и колегата му Серафим Мартинов, се разграничиха от всякакви политически партии и изразиха възмущението си, че в 21 век българските институции разследват рап изпълнители, вместо истински престъпници.

Шамара получава първата си призовка за разпит във връзка с текста на песента преди година и половина. „Вие ще си направите извода. Преди три години сме го направили и изведнъж, когато идват избори, започват да се фантазират някакви неща", заяви Шамара.

Причината СЕМ да сезира прокуратурата, по думите на председателя на Съвета Георги Лозанов, е, че в песента „Бяло, зелено и червено" националният флаг е превърнат в шарж, тъй като бялото се свързва с бял прах, а червеното с менструален цикъл: „Аз разбирам, че това е ъндърграунд изкуство, то има такава гневна поетика, но заедно с това националните символи са свързани с голяма част от обществото, по-консервативната, с някаква по-възвишено преживяване и заради това е много важно да се прецени какъв е балансът между тези две настроения и най-вече дали не се минава границата на закона".

Всеки от четиримата изпълнители сам е писал куплета си от парчето, обясни Шамара и изрази недоумението си какво нередно има в римите, изпълнени от него: „Ако някоя държава иска да ме приеме като политически емигрант, искам да емигрирам, особено в Америка. Мога да си правя майтап, ама те са за майтап тези льохмани, а най-тъпото е, че аз не съм го казал това нещо, а делото е срещу мен. В тази песен аз пея колко се гордея от това, че съм българин, че имаме хора като Бербатов, като Стоичков, Пиронкова. Аз съм гражданин на тази държава, ние сме ги избрали, те ще трябва да бачкат за нас и като ги критикуваме, ще търпят. Не искам никой политик да слага моите думи зад себе си. Ние, рапъри, изпълнители да се обясняваме в НСлС за нашите текстове - дали сме били опетнили. Чакайте, занимавайте се с по-сериозни неща, защо с нас?!"

От градската прокуратура на София обясниха за Дарик, че по случая с превърналата се в скандална песен се води разследване срещу Михаил Михайлов-Шамара за поругаване на националния трибагреник. Останалите рап изпълнители се разпитват в ролята си на свидетели. В края на песента има цинизми, което е нормално за хип хоп музиката, но никой не е искал да се подиграва със знамето, категорични са рапърите.

„Толкова с любов сме го направили, дали сме си сърцата и сигурно първите хора, които нещо ще направят за тази държава, когато трябва да се мре, ще са ей такива льохмани като нас. Тези, които се правят на отворени, първи ще избягат. Защото след тази песен, който го чуе, ще го усети със сърцето си", смята Шамара.