Райков ще бъде разпитан за скандала с бюлетините
Райков ще бъде разпитан за скандала с бюлетините / Sofia Photo Agency: Юлиана Николова

Служебният премиер Марин Райков също ще бъде викан на разпит заради бюлетините, открити в печатницата в Костинброд. Това най-вероятно ще стане след конституирането на новия парламент, съобщава в."Преса", цитиран от БГНЕС.

Показания вече са дали главният секретар на МС Росен Желязков, сключил договора за бюлетините, шефът на печатница "Мултипринт" и общински съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, както и негови служители.

Показанията на Райков са важни, защото служебният кабинет отговаря за провеждането на честни избори.

Окончателното решение за разпита му ще вземат обвинителите от Софийската градска прокуратура, които наблюдават делото за приготвените за урните незаконни бюлетини. Те бяха разкрити при акция на прокуратурата и ДАНС В печатницата на Бончев "Мултипринт" на 10 май - ден преди вота за нов парламент. След светкавична проверка започна дело за длъжностно престъпление и за организирана група за изборни машинации. Извършителите засега са неизвестни.

След гръмването на скандала от служебния кабинет увериха, че намерените бюлетини са били извън договорения тираж от 8 343 000 (в който влизат и 10% резерв), доставен още на 8 май. Общата цена е 1 079 973 лв.

И Росен Желязков при разпитите си твърди, че допечатка на бюлетини не е възлагана на "Мултипринт"

В сряда прокуратурата показа снимки на палетите с етикети за Хасково, Благоевград, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, Варна и за чужбина. В тези райони резултатите на ГЕРБ се оказаха по-слаби от предните избори.