Президентът Румен Радев ще посети Мюнхен, Федерална Република Германия, за участие в тържествено събитие, организирано от Европейското патентно ведомство по повод 50-годишнината от подписването на Европейската патентна конвенция. Държавният глава ще проведе среща с Антонио Кампиньош – председател на Европейското патентно ведомство, на която ще бъдат обсъдени перспективите за последващо задълбочаване на партньорството в областта на интелектуалната собственост, насочено към укрепване на свързаността между науката, образованието, технологиите и иновациите в България.

Отбелязването на годишнината, в рамките на което президентът ще отправи приветствие, ще се състои в централата на институцията в Мюнхен. Румен Радев е почетен гост на форума по покана на Антонио Кампиньош.

На 5 и 6 октомври държавният глава Румен Радев ще участва по покана на своя португалски колега президента Марсело Ребело де Соуза в 18-ата среща на върха на президентите от групата „Арайолуш“, която тази година се провежда в Порто, Португалия. Дискусиите в рамките на формата ще са посветени на предизвикателствата пред Европейския съюз и бъдещото развитие на Общността.

Президентът Марсело Ребело де Соуза ще посрещне в Порто държавни глави от 14 държави-членки на ЕС. Тази година се отбелязват 20 години от създаване на групата „Арайолуш“, която носи името на португалския град, където през 2003 г. се провежда първата среща в подобен формат.

В рамките на посещението си в Португалия президентът Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.
БГНЕС