Румен Радев
Румен Радев / БТА
"Това е болезнена тема и за тях, и за българската държава. Нашата политика трябва да е внимателна и постоянна. Защото помните, че в началото на кризата, основният приоритет беше да интегрираме бежанците, а сега го задраскваме", коментира пред журналисти президента Румен Радев темата с грижите и преместването на бежанците по време на откриването на Международното изложение „Хемус“ в Пловдив. 

По темата за еврозоната и растящата инфлация Радев бе категоричен:

"Пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел за България. Тярбва да е ясно, че ние с подписването на договора си за членство в Европейския съюз, ние приемаме тази цел и тя е заложена в нашето членство в Европейския съюз. Решенията не трябва да предхождат задълбочения анализ, оценка на риска и пълноценната информационна кампания, защото трябва да има ясна идентификация на рисковете.", категоричен е Радев. 

"Заедно с плана за въвеждане на еврото, трябва да върви план за неутрализация на потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите, за укрепване на конкурентноспособността, защото ако има неадекватни решения, те не се плащат от тези, които ги вземат, а от гражданите", обясни още Радев. 

Относно пристигналите американски изтребители F-35 на авиобаза Граф Игнатиево, колко са и дали ще участват в охраната на въздушното ни пространство, Радев коментира така:  

"Този въпрос трябва да бъде отправен към министерство на отбраната. Присъствието на нашите партньори тук е ценно, не само заради по-голямата ни сигурност. Ние с тях провеждаме съвместни обучения. В тези учения ние научаваме много, обменяме тактики, техники и процедури. Това трябва да се оценява и подкрепя ", категоричен е Радев. 



Международното изложение „Хемус“ в Пловдив създава огромни възможности участниците да обменят идеи и обединяват потенциал в сферата на сигурността и отбраната и високите технологии. Трябва да преодолеем фрагментацията в рамките на ЕС и НАТО, която пречи на нашата ефективност. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на XV Международно изложение „Хемус 2022 – отбрана, антитероризъм и сигурност“ в Пловдив.