Филмът е на българския режисьор Димитър Гочев
Държавният глава Румен Радев присъства в Тел Авив на премиерата на филма „Следващото поколение“ заедно със стотици представители на българската общност в Израел, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Румен Радев Тел Авив
Президентство

Филмът на българския режисьор Димитър Гочев е посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война и техните наследници. Със срещата с българската общност приключи и посещението на българския държавен глава в Израел по случай отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста.

Радев: България не допусна нито един български евреин да бъде изпратен в лагерите на смъртта (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Осъзнавам колко сме щастливи българите с подвига на нашите предшественици, които със спасяването на своите приятели, съученици и съседи евреи, са ни спестили страшната морална дилема да се запитваме, както много други европейски народи днес, дали подобно спасение е било изобщо възможно", подчерта Румен Радев след края на прожекцията. Държавният глава заяви, че България има своето заслужено място в сърцата на българската общност в Израел и е от изключително значение споменът за спасяването на българските евреи да бъде предаден и на следващото поколение.

Радев: Интеграция на Западните Балкани е от значение не само за региона, но и за цяла Европа (СНИМКИ/ВИДЕО)

Преди прожекцията на филма видеообръщение по повод премиерата отправи президентът на Държавата Израел Реувен Ривлин. На премиерата присъства и ген.-лейт. /о.р./ Габи Ешкенази, началник на Генералния щаб на Израелските отбранителни сили от 2007 до 2011 г., чието семейството също е сред спасените български евреи.