/ БТА
Президентът Румен Радев присъства на литургия по повод храмовия празник на църквата "Сретение Господне" в село Добърско, отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Днес Българската православна църква отбелязва навършването на 40 дни от раждането на Исус Христос и почита Божията майка. 
 
След църковния ритуал митрополит Серафим и държавният глава посетиха църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, която е паметник на културата с национално значение.

Твърди се, че е построена през 1614 година, но голяма мраморна плоча, вградена пред олтара ѝ, свидетелства, че това е станало през 1112 година.

В храма има над 460 изображения, почти напълно запазени през годините без реставрация. Сред тях са и сцените „Сретение Господне“ и „Преображение Господне”, с която е известен многовековният храм в село Добърско.

Според специалисти, това е едно от първите места, в които създателите на славянската писменост светите братя Кирил и Методий са представени на стенописите като светци.