Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Часове преди срещата във Варна на турския президент Реджеп Ердоган, европейските лидери и премиера Бойко Борисов, българският президент Румен Радев отиде на поклонение по повод Деня на Тракия и отбелязването на 105 години от Одринската епопея в столицата. По време на церемонията държавният глава отбеляза, че всички политици трябва да преклонят глава днес на това място. На 26 март празнуваме най-голямата победа на Българската армия през Балканската война - превземането на Одринската крепост през 1913 г.
 
По време на тържественото поклонение президентът Румен Радев подчерта, че прекършените съдби на тракийските българи не са успели да изпепелят родовата памет и надеждата, че справедливостта някой ден ще възтържествува.

Президентът Румен Радев
БГНЕС

„В Деня на Тракия мястото на всеки български държавник е тук, сред вас! Да поискаме прошка, да почетем жертвите, да ви чуем и да отстояваме заедно правата ви на български граждани“, каза президентът.
 
Радев допълни, че въпросът за дължимите обезщетения за имотите на тракийските бежанци не може да се премълчава от никакви съображения.

Президентът Румен Радев
БГНЕС

По повод срещата във Варна президентът заяви, че се надява да не останем само в ролята на домакини.
 
Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи - в изборния процес, в религиозните ни дела, а също така и за обезщетение на тракийските бежанци. Важно е също така европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми и е нормално ние да очакваме от тях да отстояват българския интерес“, посочи още Радев.
 
Държавният глава отново повтори, че с турския президент може да разговаря в рамките на предстоящата среща на върха на НАТО през юли в Брюксел.