/ пресцентър, Президентството на Република България
Перспективите за последващо задълбочаване на икономическото, инвестиционно и търговско сътрудничество между България и Италия обсъди президентът Румен Радев на среща с ръководството и представители на Сдружението на италианското предприемачество “Конфиндустрия България“. В разговора участва посланикът на Италианската република у нас Джузепина Дзара и председателят на „Конфиндустрия България“ Роберто Санторели.
 

Организацията представлява в България „Конфиндустрия Италия“ - най-голямата европейска национална индустриална асоциация. У нас сдружението, което има за цел да привлича нови инвестиции, обединява над 220 фирми от различни икономически сектори.
 

пресцентър, Президентството на Република България

 
На срещата на „Дондуков“ 2 днес президентът и гостите отбелязаха рекордното увеличение на търговския стокообмен между България и Италия през миналата година – през първите единадесет месеца на 2022 г. той достига 6,3 млрд. евро и бележи ръст от близо 35 на сто. Българският износ е за 3,4 млрд. евро и нараства с 41,4 процента.

Същевременно италианската страна е четвъртият по големина инвеститор в България. Наред с това италианските инвеститори допринасят за развитието на нови бизнес модели на управление, както и за подобряване на бизнес климата благодарение на активния диалог с институциите, заяви президентът Румен Радев. 
 

пресцентър, Президентството на Република България


 
Необходимостта от подобряване на транспортната инфраструктура и свързаността беше обсъдена по време на срещата като важна предпоставка не само за надграждане на партньорствата в икономическата сфера, но и за насърчаване на връзките между гражданите на Италия и България. В това отношение държавният глава Румен Радев и посланик Джузепина Дзара отбелязаха значението на проекта за транспортен коридор №8.
 
Интегрирането и утвърждаването на устойчиви подходи за постигане на зелена и енергийно ефективна икономика също бяха сред темите на срещата. Като перспективна сфера за сътрудничество президентът Радев отбеляза съвместното разработване на съвременни технологии, включително в енергетиката, транспорта, сигурността.