/ БТА
"Най-сетне имаме пряка въздушна връзка между Тирана и София", допълни президентът Румен Радев
С официална церемония беше приветстван президентът на Албания Илир Мета, който пристигна на двудневно посещение в България. Пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ той бе посрещнат от държавния глава Румен Радев.

Под съпровода на представителния Гвардейски духов оркестър двамата положиха венец пред паметника на Незнайния воин. 

БТА

БТА

Президентите и делегациите им разговаряха на „четири очи“ в сградата на президентската институция. 

Малко след 10:30 ч. в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 Румен Радев и Илир Мета дадоха и съвместна пресконференция за медиите. 

БГНЕС

БТА


България казва безусловно „да“ за начало на преговорите на Албания за членство в ЕС, заяви Радев и отбеляза, че България и Албания споделят обща визия за бъдещето на региона като съюзници, партньори и приятели. 

Според българския президент Албания е изминала труден път на реформи в редица сектори, заради което заслужава да получи подкрепата за започване на преговорите за присъединяване към Съюза без условия. Радев приветства и политиката на албанската държава за защита на националните малцинства. 

Президентът Радев посочи още, че важна част от днешния диалог е била темата за укрепването на сигурността в региона. „Приветствам решимостта на Албания да стане част от многонационалната бойна група на НАТО в България“, каза Радев и допълни, че албанската държава ще изпрати у нас един взвод.

„Осъдихме агресията и безумната братоубийствена война между Русия и Украйна. Заедно призоваваме за нейното прекратяване, за международно независимо разследване за зверствата, извършени в Буча, както и за възможно най-бързо установяване на виновните и най-строгото наказание. Само с нашето единство ние ще можем да гарантираме нашата сигурност“, каза Румен Радев.

„България и Албания не са просто съюзници. Ние сме партньори и приятели. Значим принос за това има значителното българско национално малцинство в Република Албания“, посочи още Радев след срещата. Държавният глава допълни, че двете държави има какво още да постигнат като политика в сферата на икономическия и търговския обмен, както и в инвестициите и науката. Като радостна новина българският президент определи и възобновената пряка въздушна линия между Скопие и Тирана и призова за ускореното изграждане на транспортен Коридор номер осем. 



Двама албански президенти са посетили България след 2000 година, посочва БТА.

От 10 до 11 септември 2004 г. в София на официално посещение по покана на президента на България Георги Първанов е президентът на Албания Алфред Моисиу. Сред темите на разговорите между двамата държавни ръководители са двустранните отношения, българската подкрепа на усилията на Албания по пътя й към ЕС и НАТО, актуални въпроси на международната политика, обстановката в Югоизточна Европа. По време на посещението си президентът Алфред Моисиу има срещи с министър-председателя на България Симеон Сакскобургготски, с председателя на Народното събрание Огнян Герджиков и с министъра на външните работи Соломон Паси. 

На 6 и 7 октомври 2015 г. в София на официално посещение по покана на президента Росен Плевнелиев е албанският държавен глава Буяр Нишани. Сред акцентите в разговорите на двамата президенти са възможностите за задълбочаването на търговско-икономическите връзки между България и Албания, както и за важността да бъдат окуражени повече български компании в енергетиката, възобновяемите енергийни източници, енергийната свързаност, транспортната инфраструктура - строителството на магистрали и жп линии, да работят в Албания. По време на посещението си президентът на Албания има срещи с министър-председателя на България Бойко Борисов и с председателят на Народното събрание Цецка Цачева.