Първо дело за опасна храна влиза в Разградския окръжен съд
Първо дело за опасна храна влиза в Разградския окръжен съд / DarikNews

За края на февруари е насрочено делото за 17-те тона опасно месо от Бразилия и Хърватска, открити през миналата пролет в Лозница, съобщи окръжният прокурор на Разград Огнян Дамянов. Това е едно от малкото разследвания, стигнали до съд, за пускане в търговската мрежа на хранителни продукти, съдържащи опасни вещества, като наказанието предвижда до 5 години затвор.

Подсъдим в процеса е Йовчо Йовчев от Стара Загора, чиято фирма е вносител на откритото в консервна фабрика за преработка на плодове и зеленчуци месо.

Второто подобно разследване в региона е за киселото мляко със сода каустик, консумирано от 2-годишният Олег. Наблюдаващ прокурор по него също е Дамянов. „Разпитани са всички, свързани със случая, очакваме най-важното доказателство – резултатите от пробата от кофичката, от която е пило момчето. Те се извършват в Националната референтна лаборатория”, уточни Огнян Дамянов. На третия ден след настаняването му в разградската болница, Олег беше изписан. Директорът на лечебното заведение д-р Ангелина Миткова обясни, че възпалителният процес на хранопровода и трахеята е овладян.