Първанов ще съдейства на правителството за важните енергийни проекти
Първанов ще съдейства на правителството за важните енергийни проекти / снимки: БГНЕС

Готов съм да съдействам на правителството за реализацията на важни за страната ни енергийни проекти, каза президентът Георги Първанов в Панагюрище. Той припомни за предстоящото след два дни заседание на смесената българско-руска комисия, на което се очаква бъдещето на енергийните проекти да е основна тема.

Ситуацията на световния енергиен пазар е много динамична и са необходими бързи и адекватни мерки, каза Първанов. Според него енергийните проекти на България са много важни за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона, особено в условия на криза.

Реализирането на енергийни проекти е добра възможност за осигуряване на повече работни места, посочи Георги Първанов, цитиран от БТА. Смятам, че никой в правителството не поставя под съмнение значението и на проекта "Южен поток", но по неговото реализиране има въпроси, които очакват своето уточнение, и мисля, че това ще се случи в разумен разговор с Русия, без ултиматуми, добави президентът.

Георги Първанов присъства на откриването на експозиция копие на панагюрското съкровище. "Панагюрското златно съкровище е част от най-привлекателния облик на България. След като Панагюрското златно съкровище впечатляваше ценителите в Ню Йорк, Мексико, Барселона, Копенхаген и Москва чак до Токио, вече и в Панагюрище може да се види чрез изящно изработено златно копие. Проектът Панагюрското златно съкровище в звук и светлина

Първанов ще съдейства на правителството за важните енергийни проекти
netinfo
е финансиран от братя Лука и Иван Ангелови. Има нещо дълбоко символично в това,че Панагюрското златно съкровище е открито преди 60 години от трима братя, а сега друга фамилия от Панагюрище показва, че дори в условия на икономическа криза, няма криза на духовността", каза Георги Първанов. Репликата на Панагюрското златно съкровище е изложена в самостоятелна зала в Историческия музей на града. Презентацията се осъществява в звук и светлина на пет езика. Приходите от входната такса за обекта ще са насочени към банкова сметка за талантливи деца от Панагюрище.