Първанов: Не е реалистично исканото 100-процентно увеличение на учителските заплати
Първанов: Не е реалистично исканото 100-процентно увеличение на учителските заплати / netinfo

Президентът Георги Първанов изрази надежда в рамките на разговорите с представители на изпълнителната и законодателната власт и синдикатите да бъде обсъдена основната част от споразумението за учителските заплати.

Според държавния глава, взаимно доближаване между позициите на правителството и на синдикатите вече има. Георги Първанов посочи, че на срещата би могло в значителна степен да бъдат редуцирани съществуващите варианти по въпроса и изрази надежда да се постигне обединяване на позициите около един вариант. "Разбира се, в крайна сметка правителството има последната дума. Тези преговори в никакъв случай не изместват правителството и не го делигитимират", заяви президентът. Георги Първанов каза, че преговорите на "Дондуков" 2 на друга основа създават предпоставки за сближаване на позициите и за постигане на крайно решение.

Попитан за искането за 100-процентно увеличение на учителските заплати, президентът Георги Първанов каза, че това не е реалистично, не защото няма нужда, а защото няма ресурс в държавата, който да бъде мобилизиран, за да се отговори на това искане. От друга страна, е ясно, че трудът на учителя е подценен и че трябва да се намерят ресурси в рамките на това, с което се разполага, за да може да бъдат удовлетворени в не малка степен тези искания, каза президентът Първанов.

Държавният глава коментира темата, след като присъства на освещаването на възстановения средновековен храм "Света Петка" в самоковското село Белчин.