Първанов: България и Румъния остават заедно за Шенген
Първанов: България и Румъния остават заедно за Шенген / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Първанов: България и Румъния остават заедно за Шенген
32870
Първанов: България и Румъния остават заедно за Шенген
  • Първанов: България и Румъния остават заедно за Шенген

Президентът Георги Първанов, който се срещна в София с румънския си колега Траян Бъсеску, обяви, че темата за интеграция на малцинствата не може да бъде критерии за влизането в Шенгенското пространство. Държавният глава коментира това по повод екстрадирането от Франция на роми от Румъния и България и твърденията, че това може да попречи на София и Букурещ за влизане в Шенген.

И България, и Румъния работят активно за изпълнение на критериите за влизане в Шенген, каза Първанов и добави, че проблемите с ромите не би трябвало да окажат влияние върху процедурата. Според Първанов няма разделение между Румъния и България при подготовката за влизане в Шенген:

„Разбира се, всяка страна ще бъде оценена индивидуално. И не в София или в Букурещ ще се решава дали да има разделяне, а в Брюксел. Едва ли е необходимо да има съвместна декларация по ромския въпрос. Ние очевидно ще действаме еднопосочно, защото този проблем засяга и двете страни, засяга и европейската общност, ЕС като цяло".

Първанов добави, че не смята, че създаването на министерство по ромските въпроси е добра идея, защото ще трябва да има министерство за всеки етнос, а освен това проблемът е в ресора на няколко институции. Според румънския президент за чергарите трябва да има европейска стратегия.

Бъсеску и Първанов са се съгласили, че развитието на крайграничната инфраструктура, не само на прословутия Дунав мост-2, но и на други проекти, е важно за бизнеса на двете държави. Обсъдени са били и някои енергийни проекти, които трябва да станат елемент от новата Дунавска стратегия.

Първанов България и Румъния остават заедно за Шенген
netinfo