Първанов: Армията ни е силна заради любовта на народа
Първанов: Армията ни е силна заради любовта на народа / cнимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Тържествен военен парад по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия 6-ти май се проведе на столичния площад „Александър Първи". В него участваха около 800 военнослужещи, всичките професионални войници. По жълтите павета преминаха представителни роти на видовете войски, танкове Т-72, бронирани машини БТР, БМП, колесна техника. Беше показана и най-новата придобивка за армията – американският бронетранспортьор М 1117Гардиън". В небето над София прелетяха вертолети Ми-17, Ми-24 и Кугър, както и самолети Пилатус, Су-25 и изстребители МиГ-29.

Парадът прие президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов. На тържеството присъстваха още началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков, военният министър Николай Цонев, премиерът Сергей Станишев, други министри и депутати, представители на чуждестранните военни мисии у нас.

Първанов: Армията ни е силна заради любовта на народа
netinfo
В словото си по повод празника президентът подчерта, че със своите подвизи и днес Българската армия е източник на национално съмочувствие и на автентичен патриотизъм. Българската армия е символ на държавността, олицетворение на представата за национална сигурност и предпоставка за просперитета на народа и държавата.

„Ние имаме силна армия, силна с доверието на хората през всичките тези десетилтия, включително и днес. Да, българският народ тачи и обича своите воини. И най-сетне нашата армия е силна, и това го доказват оценките на нашите съюзници, на нашите партньори. Българските воини доказаха, че армията е един от най-ярките, най-стабилните символи на държавността. Че българската армия е едно олицетворение на представата за националната сигурност и най-сетне – една необходима предпоставка, една важна гаранция за просперитета на нашата нация. За славата на българската армия. За честта и славата на нашето отечество – Република България.”, беше част от словото на президента.

Първанов: Армията ни е силна заради любовта на народа
netinfo
Държавният глава допълни още, че българските въоръжени сили не отстъпват на армиите от НАТО. Според Първанов страната и армията ни са доказали вече на своите партньори, че сме предвидим съюзник, който е в състояние да „даде своята добавена стойност" в усилията за налагане на мир. Президентът открои, че е необходимо армията да продължи своето модерно и технологично изграждане. В същото време според Първанов не е достатъчно само да се оповести социален пакет за военослужещите, това по думите му „не подлежи на дискусия", а трябва да се изпълнява. Върховният главнокомандващ подчерта, че е необходимо сега да се инвестира в съвременно професионално военно образование.