Проверяват кмета на Ракитово за злоупотреби с хиляди левове
Проверяват кмета на Ракитово за злоупотреби с хиляди левове / снимкa: Дарик - Пловдив

Окръжна прокуратура-Пазарджик започва проверка на кмета на Ракитово Емилия Еленкова. Сигналът е подаден от група общински съветници и е подписан и от председателя на Общинския съвет в града Никола Бързаков.

Мнозинството съветници искат прокуратурата да провери действията на Еленкова в частта наемане на 300 лица на граждански договори, за които общината е похарчила за две години над 700 хиляди лева. Според общинските съветници има данни, че Еленкова е подписала разход за близо 500 хиляди лева за закупуване на книги.

В читалищата на община Ракитово няма нито една нова книга, а в самата администрация липсва библиотека, коментира за Дарик председателят на Общинския съвет Никола Бързаков.

Сигналът обхваща множество данни за други нарушения при управлението по разходването на бюджетни средства, нарушения по Закона за обществените поръчки и Закона за местното самоуправление, както и за безстопанственост при управлението на общината.

Общинските съветници обвиняват кмета, че с действията си е допуснала курорта Цигов чарк и местността "Дъното" да бъдат отписани като имоти на община Ракитово в полза на съседната община Батак.

Това са неверни данни и няма от какво да се притеснявам, каза в отговор кметът Еленкова. Тя бе категорична, че няма да се поддаде на рекет. По думите й, хората, които критикуват управлението, гонят частен интерес.

Емилия Еленкова спечели частичните кметски избори в ракитовска община през октомври 2009-та година. В момента тя е в болнични.

В знак на протест срещу управлението, заместник-кметът Николай Чалъков напусна поста още през април тази година.

Според статистиката, Ракитово е най-бедната община в пазарджишка област.