Провал на разследването срещу Мирослав Найденов
Провал на разследването срещу Мирослав Найденов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Основният свидетел по делото срещу скандалния бивш земеделски министър от правителството на Бойко Борисов - Мирослав Найденов, се е отказал от показанията си и разследването е пред провал, съобщава в. „Сега”.

Става дума за бившия шеф на Държавен фонд „Земеделие” Светослав Симеонов, който по времето на ГЕРБ беше пратен на апетитен пост в Брюксел, докато не беше отзован през март т.г. От Софийската градска прокуратура (СГП) отказали пред изданието коментар и заявили само, че делото се движи „в срок”.

Миналата седмица Найденов обяви, че Юзастава плътно зад ГЕРБ и лично зад Бойко Борисов”.

Разследването срещу Найденов започна през март 2013 г. Едва тогава от прокуратурата се сетиха, че срещу него има сигнал от ДАНС, който отлежава близо четири години. Тогава от Софийска градска прокуратура (СГП) обявиха, че през октомври 2010 г. той е предложил 200 000 лв. подкуп на Симеонов, за да възстанови неправомерно ДДС на две фирми. Двете компании са работили по програмата за разпределение на храни на социално слаби. Освен това принудил Симеонов да подпише сигнал до бившата шефка на инспектората във върховната прокуратура Малена Филипова срещу прокурора от СГП Красимир Тренчев, на когото първоначално бил разпределен сигналът от ДАНС.

Това не е първият път, когато свидетели по това разследване се отказват от показанията си. Още когато прокуратурата повдигна обвинения на Найденов, тогавашният зам. градски прокурор на София Божидар Джамбазов заяви, че вече е имало такива случаи. „В хода на разследването голяма част от свидетелите промениха своите показания под натиск”, заяви той. За натиск срещу Симеонов говореше и бившият депутат и лидер на РЗС Яне Янев. Той твърдеше, че Симеонов дори е бил затварян в багажник на кола и физически малтретиран, за да оттегли твърденията си.

Разследването срещу Найденов бе широко коментирано и в скандалния разговор между него, експремиера Бойко Борисов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов, състоял се в къщата на Борисов в Банкя. Запис от него бе разпространен преди парламентарните избори миналата година. Тогава Найденов питаше защо делото срещу него не е прекратено, след като Симеонов си е сменял показанията. Борисов обаче бе на мнение, че по-страшна е Кристина Спасова, която бе в основата на скандала с 50 000 лв., дадени за профили във Facebook и Twitter на Програмата за развитие на селските райони.