/ БГНЕС
С лозунг "Здравен емигрант" хора, които се нуждаят от белодробна трансплантация, излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването. Те се оплакват, че българите не може да бъдат трансплантирани в чужбина по незнайни за тях причини и настояват от здравното министерство да предприемат мерки за решаване на проблема, който съществува от година и половина.
 
Хора с белодробни заболявания отново ще протестират пред здравното министерство

Протестиращите искат да се ангажира конкретно лице с решаването на казуса и да се даде конкретен срок, в който ще бъде подписан договор с болница в Европа, за да приеме 16-те нуждаещи се от белодробна трансплантация.
 
Те се обявиха и против оставката на изпълнителния директор на Агенцията по трансплантации д-р Мариана Симеонова. Според тях ако тя се оттегли проведените разговори с други европейски клиники, освен с тази във Виена, започват отначало, което е само в ущърб на чакащите за трансплантация.
 

БГНЕС


По думите на председателя на Асоциацията по пулмонална хипертония Тодор Мангъров благодарение на усилията на д-р Симеонова през последните няколко години са били направени осем успешни трансплантации на български пациенти в клиника във Виена.
 
Представител на министерството ще приеме представители на протестиращите, за да се запознае с исканията им.
БГНЕС