Протестиращи от Атака: Вън турския валия от Хасково
Протестиращи от Атака: Вън турския валия от Хасково / снимка: DarikNews.bg
Протестиращи от Атака: Вън турския валия от Хасково
70183
Протестиращи от Атака: Вън турския валия от Хасково
  • Протестиращи от Атака: Вън турския валия от Хасково

Протест под мотото: „Вън турския валия" организира „Атака" срещу назначаването на областен управител от ДПС в Хасково. Близо 100 привърженици на партията се събраха на площад „Свобода" пред сградата на областната управа с лозунги: „Долу ДПС!". За целта пристигнаха и подкрепления от съседни области. Според народния представител от района Гален Монев членовете и симпатизантите им сами се организирали за пътуването до Хасково.

Жандармерия отцепи достъпа на протестиращите до сградата на областната администрация.

Назначеният преди дни като титуляр на поста областен управител в Хасково Кадир Исов да подаде оставка, поиска Гален Монев. След 135 г. Хасково отново има турчин за валия и в турската администрация ще се говори не за Хасково, а за Хаскьой, каза той. И припомни, че „Атака" е събрала подписка, подкрепена от над 2 500 души още при назначаването на Исов за временен управител.

Събрали сме се тук, в Града на Св. Богородица, за да кажем „Не на пълзящата турцизация на България", каза Магдалена Ташева. „За бежанците тепърва ще се отделят средства, за да бъдат те интегрирани. Никой не ни пита нас искаме ли да се интегрираме с тях. Това е поредният етап от ислямизацията на България", коментира още тя.

Овладявайки постове, ДПС провежда непрекъснато антибългарска политика, може би най-корупционната, посочи Павел Шопов. „Конкретно за Хасково - винаги е бил много важно, много стратегическо място, защото е на границата с Турция и област Кърджали и овладявайки го, ДПС разширява периметъра", коментира още той.

Начело на Хасковска област да застане експерт, който да не е партийна фигура и задължително да е християнин, поискаха участниците в митинга.

В същото време областният управител Кадир Исов участва в национален съвет на младежкото ДПС в Хасково и определи призива за неаргументиран. По моя информация голяма част от хората на площада не са от региона, а по отношение мотото на митинга - турски валия в България няма, има областен управител, назначен според всички законови изисквания. Такива лозунги са крайно националистически и не нямат позитивен характер, коментира той.

Протестните действия ще продължат с подписка срещу ДПС назначенията не само в Хасковско, но и в цялата страна, съобщиха организаторите на митинга.

Други новини от Хасково