Прокуратурата ще обжалва присъдата на Иво Джуджето
Прокуратурата ще обжалва присъдата на Иво Джуджето / netinfo

Прокуратурата ще обжалва решението на Окръжен съд – Варна, който постанови минимални присъди за обвинения в трафик на жени Евелин Димов, по-известен като Иво Джуджето, и хора от групата му. Това съобщи пред Дарик радио окръжният прокурор на Варна Стефка Якимова. Според нея не е нормално едни и същи хора, уличени в престъпление, да бъдат осъдени от белгийските власти, а в България да останат с под минималните присъди.

Според Стефка Якимова съдията по делото е приложил неправилно клаузите от протокола от Палермо, който е в сила от 2001 година, и регламентира действията на съдебните органи при случаи на трафик на хора. От прокуратурата твърдят, че според клаузите на протокола, всяка държава има право да си определи конкретното престъпление, както и наказанието за него.

Въз основа на тази Конвенция срещу трафика на хора и допълнителния протокол, ние сме съобразили нашето законодателство и сме сложили тези норми в наказателния кодекс за трафика на хора от 2001 г., и там нещо в повече е писано, отколкото протокола в Палермо, каза Якимова, но уточни, че това не означава, че законодателството ни е в разрез.

Възможно ли е в Белгия съдът да даде такива присъди, а в България така?

По-добре в Белгия да ги бяха осъдили, моето мнение е такова. Да си ги вземат с европейска заповед за арест, да ги съдят там, това наистина е подигравка.

Преди близо две години, разследване на Дарик радио разкри, че групата на Иво Джуджето - Александър Иванакиев, познат като Сашо Дебелия, Митко Панайотов - Митко Малкия и още четирима души, бяха обвинени в организирането на престъпна група за трафик на жени и пране на мръсни пари. Заради значимостта си, делото дълго време беше под специално наблюдение в София, а наблюдаващ прокурор беше Владимир Йорданов. По време на разследването срещу групата на Иво Джуджето е имало няколко запитвания от белгийските власти за екстрадиране на обвинените. Протестът на прокуратурата ще бъде подаден в 15-дневен срок.