къща
къща / netinfo
Районната прокуратура в Свищов е постановила разследване във връзка с изнесена информация за изолирани в дома си лица, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
Проверката в дома на 66-годишна жена, която живее с двете си дъщери - на 43 и на 44 години, е извършена от служители на РУ на МВР - Свищов и служители от Дирекция "Социално подпомагане".
 
Майка държала с години дъщерите си заключени в жилище в Свищов?

На мястото е присъствал и екип от ЦСМП - Свищов. Проверката е направена след сигнал от съседи до полицията в Свищов, че майката държи дъщерите си заключени.
Пред проверяващите жените са отказали да бъдат прегледани от лекар и са отрекли, че са държани против тяхната воля на съответния адрес.
 
По тях не са били констатирани видими белези от физическо насилие. Нямат личен лекар, а социалната анкета е констатирала, че са "лица в риск", се посочва в съобщението от прокуратурата.
 
Мизерия, а не принуда, затворила двете сестри в къща в Свищов

В общината не са постъпвали сигнали, че семейството се нуждае от помощ, коментира метът на Свищов Генчо Генчев. Той е посетил дома на жените и е установил, че на този етап те се нуждаят от съдействие за актуализиране на адресната си регистрация и от помощ за подобряване на битовите им условия.

Общината ще съдейства жените да бъдат включени в услугите, които предлага Общинския център за хора с увреждания и да им бъде отпусната парична помощ.

Под ръководството на прокуратурата по случая е образувано досъдебно производство по чл. 181 от НК, проверката продължава.