Кирил Петков
Кирил Петков / БГНЕС
Софийска градска прокуратура (СГП) ще призове министър-председателя Кирил Петков да се яви и да даде повторно показания в качеството му на свидетел по образуваното дело за евентуално изнудване на Васил Божков. Това съобщиха от обвинението. 

Неговият първоначален разпит, проведен от разследващ полицай при Главна дирекция „Национална полиция“, явяващ се некомпетентен орган, е бил първото действие по разследването, с което е образувано досъдебното производство. С оглед на това, проведеният разпит от 17.03.2022 г. няма правна стойност и следва да бъде саниран, уточняват от прокуратурата.

На същото основание бяха преповторени и разпитите на Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севдалина Арнаудова, както  и на други свидетели, се казва още в съобщението. 
 
Г-н Кирил Петков ще бъде призован  да се яви в сградата на Софийска градска прокуратура на 04.04.2022 г. – понеделник, като на свидетеля ще бъдат посочени още две резервни дати предвид неговата евентуална служебна ангажираност, уверяват от обвинението. 

Припомняме, че прокуратурата пое разследването по делото за Васил Божков, като обяви, че ГД "Национална полиция" е надскочила правомощията си, образувайки досъдебно производство и провеждайки разпити. Още тогава от прокуратурата обявиха, че ще повторят извършените разпити, за да бъдат те законно проведени

"Аз спазвам точно законите и мен не ме е страх от каквото и да било и който иска да ме разпитва, защото нямам какво да крия. Така че, ако ме извикат на разпит с удоволствие ще отида", заяви Петков пред медиите. 

И допълни: "Моят по-голям проблем е как е възможно за година и половина за г-н Божков да няма досъдебно производство, а тук за няколко дни Асен Василев вече има досъдебно производство, Министерският съвет вече има досъдебно производство, тук всички камери се изземват. Просто явно работим срещу една организация, не мога да я нарека институция, която работи срещу интересите на народа".