/ БГНЕС
"Искаме да направим сериозни структурни промени в МВР". Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков след отчета за дейността на Главна дирекция "Национална полиция".

"Ние не смятаме, че сме безгрешни. Ясно виждаме къде имаме резултати и къде има какво да се направи. Оценяваме, че в нашата страна имаме повишаване на жертвите на пътя и не стоим безучастно по този въпрос. Още от края на миналата година сме започнали подготовка на проект за промени в съответните закони, най-вече в Закона за движение по пътищата", заяви Рашков.

Той допълни, че възнамеряват да направят промени и в Наказателно-процесуалния кодекс.

Петков за Гешев: Той е абсолютно компрометиран вече, дори на ниво ЕС

"Ние добре знаем, че колкото и усилия да полагаме по пряката детайлност, свързана с противодействието на престъпността, ако законите не са актуални, не могат да обслужват днешните обществени отношения", каза още министърът. 

"МВР е застинало с десетилетия. Промените няма да намалят способностите на министерството да изпълнява собствени задачи и функции, посочи той. В ситуация на военна криза МВР трябва да обезпечи охраната на стратегически обекти. Но не можем да стоим безучастни, когато има демографски промени – обезлюдяване на цели райони на страната", поясни Рашков.

Попитан дали може да бъде извикан като свидетел във връзка с ареста на Борисов, министърът посочи, че по този случай не знае дали може да има доверие изобщо на прокуратурата, "защото нашата прокуратура си служи с лъжи, с които заблуждава обществото".

"Тя дали въобще може да проведе такова разследване честно и почтено, аз имам дълбоко съмнение в това", подчерта Рашков.

Петков: Абсолютен саботаж, ако прокуратурата наистина е искала информация кой влиза в МС

Той коментира и случая с изискана справка от спецпрокуратурата какви хора са влизали в Министерския съвет през последните месеци. "Очаквам прокуратурата да изиска видеозаписи от това кой влиза в парламента, как е влязъл, сам ли е влязъл и т.н. Прокуратурата си намира работа, която е извън нейните правомощия да постига някакъв политически ефект. Не ми е известно за години назад да са искани някакви записи, но от прокуратурата на България очакваме всичко", заяви Рашков.

На въпрос очаква ли разследването по казуса с милионите за АМ "Хемус" да стигне до министри, Рашков заяви, че има няколко производства по случая. По думите му няколко месеца вече казуса стои в прокуратурата, но няма решение. "Нищо чудно тя да е отказала да е отказала да образува досъдебно производство по тези материали", допълни той.