Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова се явиха днес в следствения отдел на Софийска градска прокуратура на разпит по образуваното досъдебно производство, за което бяха задържани от МВР.

От Софийската градска прокуратура разпространиха прессъобщение, в което уточняват, че Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, както и други свидетели, се разпитват повторно, тъй като извършените разпити от разследващ полицай при Главна дирекция „Национална полиция“ са негодни, поради това, че са извършени от некомпетентен орган, смятат от обвинението.

От прокуратурата съобщиха, че премиерът Кирил Петков отново ще бъде разпитан като свидетел.

Арнаудова: Това е целенасочена атака към нас, защото ГЕРБ става първа политическа сила

"Докато се тълпите тук, милиард и половина по-малко от 30 дена. В същото време меморандум за милиарди с неясни компании, подписани в гранитна зала на Министерски съвет", заяви Борисов след 30-минутния му разпит. Той добави, че след подобни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, което се говори.

"Да видим дали ще се говори за новия половин милиард, а само за 30 дни, милиард и половина”, каза още Борисов и добави: „Лихвите ще надминат половин милиард на година накрая. Докато изпълнявате заръката на деня, в петък в Министерски съвет, в присъствието на Петков се подписа милиардна сделка, меморандум, каза Борисов. Попитан за образуваното производство срещу вицепремиера Асен Василев, Борисов отговори: „Ако „господин Самуилов (бел. ред. Георги Самуилов, собственик на Инса Ойл) знае нещо, да излезе и да го каже".

Борисов след разпита: Докато се тълпите тука, правителството тегли нов външен дълг

След като излезе от разпита си, бившият финансов министър Владислав Горанов заяви, че не може да даде подробности за разпита, освен, че твърденията на Васил Божков са неверни, а темата е била свидетелските показания на "свидетеля Петков".

По думите му министър-председателят Кирил Петков е инициатор на случилото се дотук – "арестите на лидера на опозицията и всички незаконни действия, свързани с това".

„Незаконни арести на висши политици и най-вече на лидера на опозицията. Това е незаконно“, обясни той. По думите му в много твърдения на хора от изпълнителната власт се чуват едва ли не тезите на Васил Божков.

Горанов след разпита: Не ми се иска да съдя държавата заради глупостта на някого

„Да арестуваш лидера на опозицията е крайно отчаян и инфантилен ход“, заяви още Горанов и отговори, че не се опасява, че от свидетел може да стане обвиняем.

Последна от тримата на разпита се яви бившият началник на правителствената пресслужба по времето на Бойко Борисов - Севдалина Арнаудова. След като излезе, тя каза, че по същество няма право да изнася факти от обстоятелства от досъдебното производство и от разпита.

„Всевъзможни неща прочетох. Това са неверни твърдения“ заяви Арнаудова. Попитана как си обяснява всичко, тя отговори: „Това е целенасочена политическа атака към нас, защото ГЕРБ става първа политическа сила”.

От Софийската градска прокуратура (СГП) възложиха разследването на следователи в Следствения отдел със задача всички опорочени действия по разследването, които е обективно възможно да бъдат преповторени, да се проведат отново по предвидения в закона ред, за да бъдат валидирани.

След арестите на Бойко Борисов и неговите приближени, адвокат Менко Менков подаде жалба в съда. Защитникът на лидера на ГЕРБ оспорва законосъобразността на задържането както на Борисов, така и на Владислав Горанов и на Севделина Арнаудова. Според Менков липсват основанията за необходимост при претърсването в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова.