Прокуратурата повдигна обвинениe срещу Асен Друмев
Прокуратурата повдигна обвинениe срещу Асен Друмев / netinfo

Софийската районна прокуратура повдигна обвинение за две престъпления на изпълнителния директор на Държавен фонд “Земеделие” Асен Друмев. Това съобщи прокуратурата. Друмев е обвинен за две съзнателно сключени неизгодни сделки за отдаване под наем на административни сгради на фонда в Пловдив и Разград. Съдът го отстрани от длъжност.

Асен Друмев е привлечен като обвиняем за извършването на две престъпления по чл. 220, ал. 2, от Наказателния кодекс, а именно, за това, че в края на 2005 г. и през 2006 г., в качеството си на длъжностно лице - изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие”, съзнателно е сключил неизгодни сделки – договори за наем на недвижими имоти с административно предназначение в Пловдив и Разград.

От това са произлезли значителни вреди за Държавен фонд “Земеделие”, като деянията представляват особено тежки случаи. Щетите за Държавен фонд “Земеделие”, настъпили от сключването на неизгодните сделки, са над 1 000 000 лева. Тъй като престъпленията са извършени от Друмев в качеството му на длъжностно лице, Софийска районна прокуратура намира, че служебното положение на Друмев ще попречи за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото, и затова е внесла искане до Софийски районен съд за отстраняване на Асен Друмев от длъжността изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие”. Софийският районен съд уважи искането на прокуратурата и в открито съдебно заседание отстрани Асен Друмев от поста.