Антоанета Василева
Антоанета Василева / Sofia Photo Agency
Прокуратурата е поискала от сръбските власти временното задържане на съпругата на банкера Цветан Василев.

Искането, което е отправено още на 24-и март, е във връзка със задочно повдигнатото обвинение на Антоанета Василева за пране на пари. Това каза за "Хоризонт" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Белград отказа да екстрадира Цветан Василев

Антоанета Василева е обявена за общодържавно издирване от средата на декември. Тогава става ясно, че тя е напуснала страната няколко месеца по-рано през ГКПП „Калотина“.

Затова се иска задържането й от Сърбия. Тя се търси и с европейска заповед за арест.

Прокуратурата иска тя да бъде задържана и изправена пред сръбски съд, за да бъде екстрадирана в България – една процедура, която поне по отношение на съпруга й, продължава повече от две години и половина.

Цветан Василев: Аз съм всичко друго, но не и крадец

Паралелно с това има и прокурорско разпореждане за задържането й, ако случайно реши да влезе в страната. Опит да бъде отменено направиха днес адвокатите на банкера Цветан Василев, но САС прекрати делото, защото нямало такава процедура в НПК.

Обвинението на Антоанета Василева е, че през 2012-а година е купила къща в Швейцария с пари, дарени от Цветан Василев, а той ги бил взел от КТБ.

Цветан Василев
БГНЕС, архив

В началото на април Апелативният съд в Белград отмени за втори път решението бившият банкер Цветан Василев да бъде екстрадиран в България. Магистратите върнаха акта на Висшия съд в сръбската столица и наредиха процедурата по установяването на фактите за екстрадирането, поискано от България, да започне отново. Цветан Василев е подсъдим по делото за фалита на Корпоративна Търговска банка. Вече трета година той живее в Белград и отказва да се върне доброволно у нас.
БНР