Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор
Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор / БГНЕС, архив
Прокуратурата образува нови производства за безстопанственост в болници
97129
Прокуратурата образува нови производства за безстопанственост в болници
  • Прокуратурата образува нови производства за безстопанственост в болници
Прокуратурата влиза в нови 13 болници в страната заради безстопанственост в управлението им. Сред тях са столичните болници „Св. Анна”, „Царица Йоанна-ИСУЛ”, Националната кардиологична болница, както и болници в други шест града.
 
Установените нарушения са свързани с незаконни договори за съвместна дейност с други лечебни заведения, както и договори за наем на помещения и апаратура. Проверка от МВР е назначена и в други 15 болници, като резултатите от нея се очакват до два месеца.

Прокуратурата влезе в „Пирогов“ и още няколко болници в страната

В средата на март прокуратурата обяви, че образува разследване за безстопанственост срещу 7 болници в страната, сред които „Пирогов” и болници във Велико Търново, Бургас, Попово, Кърджали, Благоевград и Русе.
 
По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова тогава всички разследвани лечебни заведения били на ръба на фалита, а констатираните нарушения започвали от 2010 г. Те включвали незаконно сключени договори за съвместна дейност между болниците, както и договори за отдаване под наем на помещения, апаратура и др.
 
„Пирогов“ трябва да бъде преструктурирана, смята министър Ананиев

Тогава беше обявено, че Министерството на здравеопазването също ще извърши проверка във всички държавни и общински болници и ще изготви доклад за състоянието им до края на април. Преди три дни резултатите от доклада са постъпили в прокуратурата, което е довело до образуване на разследване за безстопанственост срещу нови 13 болници.

Сред тях са 7 болници в София - „Царица Йоанна-ИСУЛ”, „Св. Анна”, „Проф. Иван Киров”, „Проф. Бойчо Бойчев”, „Пета многопрофилна болница за активно лечение”, Националната кардиологична болница и Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания. Останалите разследвани лечебни заведения се намират в Разград, Видин, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен.
 
Здравният министър: Няма болница, която да е в състояние на фалит

Всички разследвания са под ръководството на Софийската градска прокуратура и ще се извършват от Националното следствие. Разпореждането е на главния прокурор Сотир Цацаров, за да се избегнат съмнения за пристрастност, уточниха от прокуратурата.
 
Отделно е назначена проверка от страна на МВР на различни договори в още 15 болници. Сред тях са столичните болници „Шейново”, „Майчин дом” и „Св. „Иван Рилски”. Проверката трябва да приключи в двумесечен срок.