Прокуратурата обмисля запор върху сметките на Павлов и Донев
Прокуратурата обмисля запор върху сметките на Павлов и Донев / снимки: Sofia Photo Agency
Прокуратурата обмисля запор върху сметките на Павлов и Донев
54396
Прокуратурата обмисля запор върху сметките на Павлов и Донев
  • Прокуратурата обмисля запор върху сметките на Павлов и Донев

Прокуратурата обмисля да поиска запор върху имуществото на бизнесмените Любомир Павлов и Огнян Донев. Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова. Държавното обвинение обаче нямало възможност да запорира сметките на "Медийна група България", тъй като те не били лична собственост на обвиняемите бизнесмени. Вчера прокуратурата повдигна общо четири обвинения на собствениците на вестниците „Труд" и „24 часа". Според разследващите и двамата са виновни за пране на пари в особено големи размери

Прокуратурата няма правна възможност да запорира сметките на холдинга. За сметка на това обаче от държавното обвинение се очаква да отнеме възможността на обвиняемите в тежки финансови престъпления да разполагат с парите си, за които се предполага, че са придобити незаконно. Арнаудова обаче добави, че няма законов срок, в който прокуратурата може да поиска запор; „Прокуратурата не може да запорира сметки на юридически лица, тъй като наказателната отговорност е лична. Сметките н дружествата, които изплащат възнагражденията, ние нямаме прав да запорираме, нито пък ще бъдат запорирани. Техните дялове могат да бъдат запорирани, но не и сметки на дружеството".

От думите на Арнаудова става ясно, че в най-скоро време прокуратурата ще поиска запор на сметките на бизнесмените, както и на тяхното движимо и недвижимо имущество. Обвинението вече е изпратило описи на активите на Донев и Павлов до комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество.

Говорителят на столичната градска прокуратура успокои работещите в двата големи всекидневника с това, че заплатите им най-вероятно се изплащат от сметка на холдинга, така че те ще продължат да взимат пари, докато трае разследването срещу собствениците. Донев и Павлов са на свобода срещу парични гаранции от по 50 000 лева.

Прокуратурата обмисля запор върху сметките на Павлов и Донев
netinfo