Лекарите от АГ-болница "Шейново" ще протестират в подкрепа на пребитата миналата събота д-р Албена Гагова. Тя пострада на работното си място след нападение от съпруга на родилка.

"Ще започнем един символичен протест. Ще сложим протестни лентички, на които ще пише "Не на агресията в здравеопазването". Много колеги ми се обаждат от други болници, които също ни подкрепят и може би подобни действия ще доведат до някакъв резултат", съобщи вчера директорът на болницата д-р Румен Велев.

Баща преби лекарка, искал плацентата на детето си

В същото време прокуратурата ще поиска най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража" за Владимир Стоянов. Нападателят е задържан за 72 часа, а съдът трябва да реши дали да го остави за постоянно в ареста.

Мъжът е привлечен като обвиняем за нанасяне на лека телесна повреда на медицински специалист. Ако бъде признат за виновен го очакват между 1 и 5 години затвор.

screenshot/vbox7


Преди дни баща на новородено преби акушер-гинекологът д-р Албена Гагова. Причината - било му отказано да получи плацентата след раждането на детето му. След получения отказ бащата изпада в агресия и удря д-р Гагова.
 
"Няма свидетел на това, но тя е намерена 20-25 минути по-късно на вътрешните стълби, в безсъзнание в локва кръв. Първоначално колегите помислили да не й се е случило нещо, да е получила инсулт, защото беше много горещо", обясни вчера директорът на болницата.
 
"Тя е след комоцио, със счупен нос, с разкъсана горна устна. Тя е в много тежко психическо състояние и няма спомен за случилото се", посочи още той.

Лекарите нямат право да дават на родителите на бебето плацентата

Инцидентът с д-р Гагова не е единичен случай, алармират отново лекарите, които днес символично протестират. Медиците са готови да покажат, че е недопустимо подобно отношение към колеги и към професионалисти на работното им място.
 
Лекарите от болница "Шейново" получиха декларации за подкрепа от останалите здравни заведения. През целия ден те ще бъдат на работното си място с протестни лентички.