Прокуратурата иска 25 години затвор за убийството на Мирослава
Прокуратурата иска 25 години затвор за убийството на Мирослава / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прокуратурата иска 25 години затвор за убийството на Мирослава
64589
Прокуратурата иска 25 години затвор за убийството на Мирослава
  • Прокуратурата иска 25 години затвор за убийството на Мирослава

Прокуратурата в Перник поиска общо 25 години затвор за Марио Любенов, който застана днес на подсъдимата скамейка за убийството на 17-годишната Мирослава Николова.

„Разбирам обвинението и признавам фактите", заяви Любенов пред съдебния състав на Пернишкия окръжен съд.

По настояване на обвиняемия, делото се провежда по съкратена процедура. Това стана причина призованите свидетели да бъдат освободени.

Окръжният прокурор Пламен Найденов настоя за доживотна присъда, която да се редуцира до 20 години лишаване от свобода, тъй като към момента на отвличането и убийството на Мирослава подсъдимият не е бил осъждан.

По-късно обаче Любенов има влязла в сила присъда за извършено престъпление, която Найденов настоя да бъде увеличена с още пет години, и така държавното обвинение настоя за общо наказание от 25 години.

Адвокатите на родителите на убитото момиче пледираха съдът да наложи най-голямото възможно наказание, защото по думите им „обществото ни се нуждае от справедливост". Близките на Мирослава иска обезщетение от 300 000 лева за всеки член на семейството.

Защитниците на Любенов приемат, но не одобряват решението на клиента им да признае вината си и да поиска съкратена процедура. Според тях по делото има много пропуски и липса на доказателства, че той е извършител на убийството. Те настояха пред съда това да се вземе предвид за налагане на минимално наказание.

Според обвинението отвличането и убийството на Мирослава са добре обмислени и планирани с цел искане на откуп в размер на 250 хиляди евро, като самоубилият се след направени самопризнания за деянието Стойчо Стоев бе посочен като материално притиснат съучастник.

На компютъра на Любенов е открит текст, който съвпада с писмото, изпратено до сестрата на Мирослава - Елеонора, за искания откуп. Техническа експертиза е установила наличие на файл с почти идентичен текст, приготвен за планираното преди това от Любенов отвличане на сина на гръцки бизнесмен.

Марио Любенов обясни искането за дело по съкратена процедура заради обществения интерес към процеса, което би повлияло за налагането на по-тежка присъда и заради психическото си състояние.

Съдът ще се произнесе за присъдата на 12 юни.