Прокуратурата е прекратила разследването по записите с Ваньо Танов
Прокуратурата е прекратила разследването по записите с Ваньо Танов / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването по скандалния телефонен разговор, добил популярност като "Ало, Ваньо".

Производството, което се водеше срещу неизвестен извършител, е било прекратено непосредствено преди Ваньо Танов да бъде повторно назначен за шеф на митниците по решение на служебния премиер Георги Близнашки.

Разследването беше образувано, след като в публичното пространство "изтекоха" записи на скандален разговор между бившия министър-председател Бойко Борсов и Танов, който по това време оглавяваше агенцията. От записите стана ясно, че Борисов инструктира Танов да прекрати проверката в пивоварната на покойния вече бизнесмен Михаил Михов, по прякор Мишо Бирата. Разследването веднъж вече беше спирано и отново възобновено в средата на миналата година, след идването на власт на кабинета "Орешарски".

По случая дори беше сформирана специална парламентарна комисия, която изслуша основните служители в митниците по това време, и изготви експертен доклад. Записът беше подложен на няколко експертизи, които обаче не са потвърдили категорично дали е автентичен и вероятно това е причината разследването да бъде прекратено.